XI edycja konkursu Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy

potrawa rybna

 

Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza zaprasza do udziału w konkursie "Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy".
Organizatorami konkursu są: Punkty Informacji Europejskiej Europe Direct w Olecku i Olsztynie, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Województwo Warmińsko-Mazurskie.

CEL KONKURSU

Zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy.”
Promowanie jedynych w swoim rodzaju produktów żywnościowych, specyficznych dla naszego regionu.
Zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych.


UCZESTNICY

Uczestnikami konkursu są mieszkańcy województwa warmińsko-mazurskiego tj. osoby fizyczne, przedsiębiorcy, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich.

 

KATEGORIE

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategorie:

1) Produkty i przetwory mięsne

2)Produkty i przetwory z ryb

3)Produkty  i przetwory mleczarskie

4)Miody

2. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami

Podkategorie:

1)Przetwory owocowe i warzywne (w tym grzyby i przetwory z grzybami oraz napoje bezalkoholowe)

2)Produkty zbożowe i cukiernicze

3. Regionalne napoje alkoholowe

4. Potrawy

1)przedsiębiorstwa (restauracje, zakłady gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne powyżej 5-ciu pokoi gościnnych) i szkoły;

2)osoby fizyczne i organizacje zrzeszające osoby fizyczne (w tym koła gospodyń wiejskich) oraz gospodarstwa agroturystyczne do 5-ciu pokoi gościnnych.

 

PRZEBIEG KONKURSU

I etap – nominacja do finałów subregionalnych konkursu

1) uczestnicy indywidualni: przesłanie – do dnia 26.10.2016 r. – wypełnionych kart zgłoszenia produktu i/lub potrawy wraz z załączonymi przepisami na adres: Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, ul. Lubelska 43A, 10-410 Olsztyn, fax: 089 5354843 e-mail: konkurssmaki@gmail.com,  z dopiskiem: „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.

2) przedsiębiorstwa i szkoły: przesłanie do dnia 26.10.2016 r. – wypełnionych kart zgłoszenia produktu i/lub potrawy wraz z załączonymi przepisami na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa, ul. Emilii Plater 1, 10-562 Olsztyn fax: 089 5219829
e-mail: n.kozakiewicz@warmia.mazury.pl z dopiskiem: „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.

3) komisja konkursowa oceniać będzie poprawność zgłoszeń oraz nadesłane przepisy. Etap ten ma za zadanie zakwalifikowanie uczestników do finałów subregionalnych.

II etap – finały subregionalne konkursu:

– Elbląg – 05 listopada 2016 r. w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu, ul. Królewiecka 128;

– Ełk – 19 listopada 2016 r. w Zespole Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, ul. Kajki 4;

– Szczytno – 26 listopada 2016 r. w Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie, ul. Polska 18.

III etap – finał regionalny

finał regionalny konkursu będzie miał miejsce w Olsztynie, 10 grudnia 2016 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie, ul. Wyszyńskiego 16.


Regulamin konkursu oraz karta zgłoszeniowa.

 

Zespół konkursu "Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy"

Kalendarium wydarzeń

"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Strona internetowa współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 19 "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER", poddziałanie 19.4 "Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Strona prowadzona przez Lokalną Grupę Działania "Partnerstwo Północnej Warmii i Wysoczyzny Elbląskiej"

Hosting zapewnia:
SOFTEL