Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza zaprasza do udziału w konkursie "Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy".
Organizatorami konkursu są: Punkty Informacji Europejskiej Europe Direct w Olecku i Olsztynie, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Województwo Warmińsko-Mazurskie.
CEL KONKURSU
Zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy.”
Promowanie jedynych w swoim rodzaju produktów żywnościowych, specyficznych dla naszego regionu.
Zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych.
UCZESTNICY
Uczestnikami konkursu są mieszkańcy województwa warmińsko-mazurskiego tj. osoby fizyczne, przedsiębiorcy, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich.
KATEGORIE
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategorie:
1) Produkty i przetwory mięsne
2)Produkty i przetwory z ryb
3)Produkty i przetwory mleczarskie
4)Miody
2. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami
Podkategorie:
1)Przetwory owocowe i warzywne (w tym grzyby i przetwory z grzybami oraz napoje bezalkoholowe)
2)Produkty zbożowe i cukiernicze
3. Regionalne napoje alkoholowe
4. Potrawy
1)przedsiębiorstwa (restauracje, zakłady gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne powyżej 5-ciu pokoi gościnnych) i szkoły;
2)osoby fizyczne i organizacje zrzeszające osoby fizyczne (w tym koła gospodyń wiejskich) oraz gospodarstwa agroturystyczne do 5-ciu pokoi gościnnych.
PRZEBIEG KONKURSU
I etap – nominacja do finałów subregionalnych konkursu
1) uczestnicy indywidualni: przesłanie – do dnia 26.10.2016 r. – wypełnionych kart zgłoszenia produktu i/lub potrawy wraz z załączonymi przepisami na adres: Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, ul. Lubelska 43A, 10-410 Olsztyn, fax: 089 5354843 e-mail: konkurssmaki@gmail.com, z dopiskiem: „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.
2) przedsiębiorstwa i szkoły: przesłanie do dnia 26.10.2016 r. – wypełnionych kart zgłoszenia produktu i/lub potrawy wraz z załączonymi przepisami na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa, ul. Emilii Plater 1, 10-562 Olsztyn fax: 089 5219829
e-mail: n.kozakiewicz@warmia.mazury.pl z dopiskiem: „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.
3) komisja konkursowa oceniać będzie poprawność zgłoszeń oraz nadesłane przepisy. Etap ten ma za zadanie zakwalifikowanie uczestników do finałów subregionalnych.
II etap – finały subregionalne konkursu:
– Elbląg – 05 listopada 2016 r. w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu, ul. Królewiecka 128;
– Ełk – 19 listopada 2016 r. w Zespole Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, ul. Kajki 4;
– Szczytno – 26 listopada 2016 r. w Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie, ul. Polska 18.
III etap – finał regionalny
finał regionalny konkursu będzie miał miejsce w Olsztynie, 10 grudnia 2016 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie, ul. Wyszyńskiego 16.
Regulamin konkursu oraz karta zgłoszeniowa.
Zespół konkursu "Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy"