„Dżem z tolkmickich rajskich jabłuszek” oraz „naleśnik po rybacku”, to potrawy z Tolkmicka, które posiadają markę "Produkyu Lokalnego Wysoczyzny Elbląskiej"
Klub Gosposia to prężnie działająca, przy OSP Tolkmicko, sekcja kulinarna, w skład której wchodzą panie specjalizujące się w przyrządzaniu potraw regionalnych z wykorzystaniem bogactwa lokalnego.
Tolkmickie gospodynie odnoszą liczne sukcesy podczas różnego rodzaju konkursów kulinarnych.
I tak pani Barbara Chrząszcz specjalizuje się w produkcji dżemu z rajskich jabłuszek, które maja specyficzny cierpko-kwaśny smak i rosną w Tolkmicku. Najważniejszym jest aby „złapać”, jak mówi pani Basia, ten właściwy smak. Pracy jest naprawdę sporo, na początku należy wyciąć środek z każdego owocu, następnie gotuje się je z cukrem, tak jak konfitury, by na sam koniec dodać cynamon, zielone goździki oraz kardamon.
Natomiast popisową potrawą pani Krystyny Rydzewskiej jest „naleśnik po rybacku” na bazie ryb z Zalewu Wiślanego, do którego przyrządzenia niezbędne są kurze jaja, mąka pszenna, szpinak mrożony lub świeży, mleko, czosnek, odrobina oleju. Z powyższych składników należy wymieszać ciasto, doprawiając je do smaku. Następnie na dużej patelni usmażyć trochę grubsze naleśniki. Po ostudzeniu posmarować naleśnik twarożkiem wg uznania: może być smakowy lub samemu doprawić, na twarożek położyć plastry wędzonego łososia, zwinąć w rulon, owinąć folią aluminiową i włożyć na kilka godzin do lodówki. Pokroić w grubsze plastry i podawać z sosem tatarskim.
Nadmienić należy, że potrawy obu pań zyskały szczególne uznanie jurorów konkursu „Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy”
Kontakt:
Pani Barbara Chsząszcz tel. 691 959 976
Pani Krystyna Rydzewska tel. 501 647 401
wprowadził: administrator