-
2019-04-18 14:14:44
-
2019-04-16 14:54:35
Dyrektor Biura Zarządu LGD „Partnerstwo Północnej Warmii i Wysoczyzny Elbląskiej” uprzejmie informuje, że z dniem wczorajszym tj. 15.04.2019r., przywrócone zostało funkcjonowanie biura terenowego w Pieniężnie, z którego pomocy można korzystać w dni robocze od poniedziałku do piątku w godzinach 08:00-16:00.
-
2019-03-13 14:58:01
UWAGA!!!
W związku z przedłużonym pracowniczym zwolnieniem lekarskim, biuro terenowe LGD w Pieniężnie będzie nieczynne do odwołania.
Wszelkie sprawy związane z wdrażaniem strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność można załatwiać osobiście w siedzibie Biura Zarządu LGD we Fromborku przy ul. Braniewskiej 11 lub telefonicznie pod nr 55 231 12 52.
wprowadził: administrator
-
2019-02-13 11:12:01
Mając na względzie właściwą realizację Lokalnej Strategii Rozwoju LGD „Partnerstwo Północnej Warmii i Wysoczyzny Elbląskiej” na lata 2014-2023, serdecznie zapraszamy mieszkańców powiatu braniewskiego oraz gmin: Milejewo, Młynary i Tolkmicko do udziału w Warsztacie Refleksyjnym nad realizacją LSR, które odbędzie się w dniu 22.02.2019r. o godz. 14:00 w siedzibie Biura Zarządu LGD we Fromborku, przy ul. Braniewskiej 11.
Z uwagi na ograniczoną ilość miejsc prosimy o potwierdzenie przybycia.
Zgłoszenia udziału w spotkaniu można dokonać do środy 20.02.2019r. do godz. 15:30, telefonicznie pod numerem 55 231 12 52 lub za pośrednictwem poczty elektronicznej e-mail: lgdpartnerstwo@o2.plwprowadził: administrator
-
2019-01-23 12:38:42
Do sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle dołączyły kolejne cztery podmioty, w śród których jest producent miodu z obszaru LGD "Partnerstwo Północnej Warmii i Wysoczyzny Elbląskiej".
W siedzibie Urzędu Marszałkowskiego w Olsztynie odbyło się uroczyste wręczenie prestiżowych certyfikatów.Regionalne Dziedzictwo Kulinarne jest ideą promującą produkcję i sprzedaż lokalnej i regionalnej żywności. Służyć ma spełnianiu życzeń konsumentów, zwiększaniu współpracy pomiędzy lokalnymi producentami żywności a restauracjami, a także wymianie wiedzy pomiędzy regionami członkowskimi. Ważne jest również promowanie rozwoju żywności, do produkcji której wykorzystywane są lokalne zasoby surowcowe.
Pomysł powołania Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego rozwinął się i został wcielony w życie w południowo-wschodniej Skanii w Szwecji i na duńskiej wyspie Bornholm w 1995 r. Projekt szybko spotkał się z dużym zainteresowaniem ze strony przedsiębiorców i skandynawskich władz samorządowych, a także ze strony innych regionów europejskich, których ambicją było zaoferowanie mieszkańcom i turystom regionalnej żywności.
W Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego zrzeszonych jest obecnie 46 regionów z 13 państw europejskich. Województwo warmińsko-mazurskie jest pierwszym regionem polskim, które przystąpiło do tego projektu. Pełne członkostwo uzyskało w dniu 21 października 2005 r. Oprócz Warmii i Mazur do sieci należą: województwo opolskie, zachodniopomorskie, wielkopolskie, pomorskie, mazowieckie, świętokrzyskie, dolnośląskie, kujawsko-pomorskie oraz małopolskie.
Regionalna sieć Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle zrzesza obecnie 139 członków. Jest to jedna z największych sieci w całej Europie i jednocześnie największa na poziomie krajowym. Istotną rolę odgrywa powiązanie (sieciowanie) regionalnych producentów surowców, przetwórców żywności i podmiotów zajmujących się gastronomią, tworząc fundamenty funkcjonowania rynku lokalnego w dziedzinie produkcji surowców rolnych, żywności i usług gastronomicznych oraz sprzyjając rozwojowi bezpośredniej sprzedaży. Przekłada się to na kształtowanie lokalnego i regionalnego rynku pracy.
Lista podmiotów, które odebrały certyfikat członkostwa: